Monday, October 13, 2008

Human Computation

Beskrivning:
I filmen Human Computing berättar Luis Von Ahn från Google om ett nytt sätt att göra ett tråkigt jobb genom att spela ett roligt spel. Det handlar om flera olika sorts jobb som bara människor kan göra, som till exempel beskriva och rubricera bilder. Det finns flera miljarder bilder på nätet som sök motorer har svårt att rubricera på grund av detta.

Att hyra personalen för att göra det här jobbet vore för dyrt och jobbet skulle vara en enformig och tråkig aktivitet. Luis Von Ahn kom på ett roligt spel som heter ESP där man kan spela online med nån annan spelare i världen. Först kommer en bild, vilken som helst från nätet. Sen skriver en av spelarna ett ord som beskriver den. Om den ena spelaren håller med den andra, så blir bilden rubricerad.

Jag har spelat spelet själv och tyckte det var roligt och välgjort. Nu är det bara en tidsfråga innan alla bilder på nätet blir rubricerade. Han säger att det kan hända på 2 månader eftersom alla som spelar ESP spelet tycker om det och spelar mycket, många timmar per vecka. Och alla har kul och ingen behöver betala för att få det här stora jobbet klart.

Många i publiken frågade om det är möjligt att ha spel för andra tråkiga jobb, men det är fortfarande osäkert. Han tror att det är möjligt men någon måste komma på själva spelet för varje sorts arbete.

No comments: